Jan 11, 2013
admin

Ce probe trebuie sa treaca o instalatie sanitara

Dupa ce terminati de executat o instalatie sanitara nu uitati sa faceti si probele necesare pentru a vedea daca este etansa la scurgerile de apa si la mirosuri.

Proba de etanșeitate la apă

Dacă nu faceți această probă și vă bazați doar pe faptul ca mesterii au lucrat bine, puteti iesi sifonat dupa o lucrare. Infiltrațiile de apă sunt ultimul lucru pe care doriti sa-l vedeti, in special dupa ce ati terminat finisajele.

Cum se face proba de etanseitate la apa? Destul de simplu: se obtureaza toate deschiderile cu dopuri si se umple instalatia cu apa de jos in sus. Este de preferat sa folositi si aerisitoare pe coloanele principale de la ultimul nivel. Dupa ce ati lasat umplut instalatia cu apa asteptati minim 30 minute inainte de a introduce presiune in instalatia.

Proba de presiune se face la cel putin 3 atmosfere, dureaza 1 ora si se considera ca o instalatie a trecut proba daca pierderile de apa la 10mp de suprafata interioara sunt mai mici de 0,5atmosfere/ora. Daca exista pericolul de inghet al apei, proba va fi facuta cu aer.

Proba de etanseitate la mirosuri

Desi este mai putin intalnita, totusi este la fel de importanta, deoarece mirosul emanat de canalizare este extrem de neplacut. Proba se face prin intermediul unui test de fum si se certifica faptul ca toate garzile hidraulice ale sifoanelor sunt impenetrabile. Se umplu toate sifoanele cu apa. Se produce un fum gros inofensiv (sau se utilizeaza un aparat special dedicat), care este pus in legatura cu capatul inferior al canalizarii. Cand fumul apare la partea superioara a conductei de ventilare, aceasta se va inchide. Apoi se creeaza si se mentine o presiune de 0,4 kPa. Pierderile se localizeaza acolo unde fumul sau mirosul scapa din sistem, sau se foloseste aplicarea unei solutii cu sapun pentru zonele suspecte. Testul este acceptat daca dupa 50 de minute de la umplerea conductelor, nu se sesizeaza fum sau miros nicaieri in cladire.