Jan 9, 2013
admin

Cum iti alegi arhitectul potrivit?

Daca intentionezi sa iti construiesti o casa sau sa o remodelezi pe cea veche este important sa ai alaturi de tine arhitectul potrivit. Prezenta lui te va scuti de neplaceri si iti va oferi siguranta ca ideile din planuri vor fi respectate de executant. Astfel vei fi sigur ca aspectul casei va fi cel pe care l-ai dorit inca de la inceput.

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi nu sunt multi, dar alege cu grija:

1. Fa-ti o lista cu arhitectii din oras si contacteaza-i pe cei care ti se par de incredere sau au realizat proiecte care iti plac. Contacteaza-i telefonic pentru a face o scurta triere. Pune-le intrebari legate de proiectul casei, cum ai vrea sa arate. Orice arhitect care se respecta iti va raspunde la intrebarile de principiu, dar nu te astepta sa-ti ofere raspunsuri elaborate. In fond, cunostintele sale costa bani.

2. Dupa triere ar trebui sa ai o lista cu cinci candidati finali. Stabileste cu ei o intalnire

3. La intalnire trebuie sa stii ce sa intrebi si sa-ti faci o idee clara asupra cunostintelor si pregatirii arhitectului. Fii sigur ca stabiliti de la inceput conditiile colaborarii. De aceea este important sa-ti raspunda la urmatoarele intrebari:

- Care este experienta in proiecte asemanatoare celui la care va ganditi dumneavoastra. Ideal este sa folositi un arhitect cu experienta in proiecte asemanatoare.

-  Ce servicii va ofera. Ideal ar fi sa obtineti un service complet adica elaborarea proiectului si intocmirea planurilor, obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare, asistenta in alegerea unui executant de calitate.Fiti sigur sa intrebati daca consultarile cu alti specialisti sunt incluse in pretul proiectului pe care vi-l ofera.

-Care este tariful pe care il practica.Unii arhitecti pot practica un tarif orar, in timp ce altii va ofera serviciile lor in schimbul unui procent din costurile totale ale casei.

- Ce experienta are in domeniul cladirilor sustenabile. Este un aspect important care va deveni si mai important pe viitor. Cu atat mai mult daca vreti sa obtineti anumite certificari privind sustenabilitatea cladirii voastre (BREEM sau LEED, eficienta energetica etc.)

- Asigurati-va ca arhitectii dispun de un program de rendering 3D. Este important deoarece aceste programe va ofera posibilitatea de a vizualiza tridimensional proiectul. Astfel iti vei face o idee de ansamblu despre cum va arata in realitate proiectul tau. In fond, o poza face cat o mie de cuvinte sau planuri.

4. Nu te grabi sa alegi. Analizeaza ofertele, asigura-te ca arhitectul pe care il alegi este un bun profesionist dar si ca aveti personalitati compatibile. Multe probleme vor fi evitate daca va intelegeti reciproc si aveti valori asemanatoare. De asemenea analizeaza in amanunt contractul sau chiar pune un avocat sa se uite peste el daca este necesar sau investitia este mare. Fii sigur ca intelegi modalitatile si termenele de plata si ce se intampla daca opresti sau anulezi proiectul. Analizeaza toate aceste aspecte inainte de a semna contractul.

Noi va uram succes in gasirea arhitectului potrivit!

foto: ehow.com